Energimerking er lett tilgjengelig når man skal kjøpe vaskemaskin eller andre hvitevarer, og det er sannsynligvis mange som filtrerer bort maskinene med lavere karakterer.

Samtidig er det vanskelig å avgjøre eksakt hvilken betydning energimerkingen vil ha i daglig drift, da bruken av en vaskemaskin selvfølgelig er svært individuell. Andre faktorer som byggekvalitet og levetid er også ekstremt viktige for miljøet. Det kan definitivt lønne seg å velge kvalitet, som for eksempel en Miele vaskemaskin som er kjent for å holde i mange tiår.

Husk at energimerkingen bare gjelder for et spesifikt program

Et ekstremt viktig poeng i forhold til energimerking er at det kun er et utvalgt program som omfattes av merkingen. Det betyr at du må velge akkurat dette programmet for at du virkelig skal bruke den mengde strøm og vann som er angitt. I og med at hensikten ofte er å få en så god merking som mulig, betyr det også at det er programmer som tar relativt lang tid som benyttes. Dessuten kan det være at vasketemperaturen er lavere enn hva de aller fleste ønsker å bruke til daglig.

Kvalitet på vaskemaskinen er også viktig

Energi- og vannforbruk er selvfølgelig viktig, men det er også viktig å huske på både kvalitet og andre funksjoner som kan være positiv for miljøet. Det er alt for mange hvitevarer som kastes hvert år, istedenfor å repareres. Hvis du velger en litt dyrere maskin kan det hende at den både holder noen år ekstra og dessuten lønner seg å reparere.

Andre funksjoner som kan hjelpe deg å spare penger er automatisk deteksjon av hvor møkkete klærne er, og hvor mye vaskemiddel som må brukes. Det er ofte klærne som vaskes nesten ikke er møkkete, og da kan vaskemaskinen på egen hånd analysere innholdet og bestemme seg for å bruke mindre vaskemiddel og litt lavere temperatur.