Det finnes en mengde forskjellige vinstativ på markedet, med løsninger i alle tenkelige størrelser, design og prisklasser. Gode løsninger for lagring av vin er helt essensielt for vinsamlere, og et viktig tilbehør til vin også for amatører. Det er viktig at du tenker over egne behov og bruk før du investerer i et vinstativ, da sikrer du at du får mest mulig glede av løsningen. Spesialforhandlere som Wineandbarrels A/S har det største utvalget, finn vårt utvalg her og legg merke til at det er mulig å ta kontakt for skreddersydd rådgiving.

Langtidslagring av vin

Husk på at vinflasker som langtidslagres trives aller best når de oppbevares mørkt, ved omtrent 15 grader og skjermet for vibrasjoner. Dessuten er det viktig at flaskene oppbevares liggende. Det skyldes at korken må være i kontakt med vinen for å ikke tørke ut og bli utett.

Samlet betyr dette at vinstativ passer best i en egen «vinkjeller», der temperatur og luftfuktighet er kontrollert. Det trenger ikke å koste en formue å lage et slikt rom, og da er det mulig å være svært kreativ når det gjelder bruk av forskjellige systemer for lagring av vin. Det finnes klassiske vinstativ der flaskene lagres individuelt, men de kan gjerne også kombineres med større oppbevaringsløsninger der flere flasker stables oppå hverandre.

Korttidsoppbevaring av vinflasker

Det er lite sannsynlig at forholdene i boligen din legger til rette for servering av vin direkte fra et vinstativ som står fremme i et oppholdsrom, for eksempel i stua eller på kjøkkenet. Samtidig er det selvfølgelig mulig å lage pene løsninger for utstilling av utvalgte flasker, kanskje sammen med noen pene vinbøker og glass? En slik løsning kan med fordel plasseres ved siden av et vinskap, som legger til rette for at det også hele tiden finnes noen flasker som er korrekt temperert for servering.