Black Friday er et amerikansk konsept som har eksistert i ualminnelig tider i USA. En form for håndsutstrekning til de fattige dagen etter Thanksgiving. Til Norge kom dette fenomenet først i 2010, men da i en mer moderne form. Ikke som noen håndsutstrekning, men kun som enda en dag med gode tilbud. Ekstremt gode tilbud. Fenomenet har spedt veldig om seg og er ikke lenger kun en dag med ekstremt gode tilbud, men mer som en periode som kan strekke seg over en uke i strekk, i tillegg til mandagen etter som kalles Cyber Monday.

Ikke nødvendigvis så bra for handelsstanden

For handelsstanden er ikke dette nødvendigvis en utelukkende god ting, ved at Black Friday eller nærmere bestemt Black Week kommer i månedsskiftet november/desember. Dvs. like før julehandelen setter i gang for fullt. Næringslivet kan rapportere at de siste årene har julehandelen stagnert litt på grunn av den enorme varehandelen som foregår i forbindelse med Black Friday.

Bra for forbrukerne

For deg som forbruker kan dette være en bra ting. I alle fall kortsiktig, ved at du kan være så smart at du legger julegaveinnkjøpet ditt til denne perioden. Da kan du spare mye penger på ting du kommer til å kjøpe uansett. Med god planlegging kan du spare ufattelig mye penger ved at mange varer er nedsatt med alt fra 50 % til 70 %. Dette kan utgjøre veldig mye penger hvis du er strategisk med innkjøpene dine.

Ikke la deg lure

Men det er viktig å ikke la seg lure. Verken av seg selv eller handelsstanden. Det er fort gjort å lure seg selv til å tro at det man er blitt fristet av virkelig er nødvendig å ha. Noe som sjelden er tilfelle. I tillegg er det ved flere anledninger blitt oppdaget at rabatten som tilbys ikke er reell ved at fullpris er blitt skrudd opp en periode før salget starter.

Skulle lommeboken være tom når salget foregår kan man være strategisk smart å ta opp et *forbrukslån for så å betale det tilbake i sin helhet med lønnen man får i desember. Da skal man være klar over at det tilfaller høye renter hvis man ikke betaler lånet tilbake i sin helhet kort tid etter at det er tatt opp.

*Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.